diumenge, 11 de novembre del 2012

ELS CIGRONS (recepta)



Amb aquest article us volem explicar com coure els cigrons, o mes ben dit com fer el remull per coure els cigrons. Primer us explicarem la recepta de l’àvia Pilar, i després una altre recepta que vaig aprendre amb un curs de cuina Mediterrània a Sabadell amb un cuiner que es diu Txus.



Propietats generals:
Els cigrons (“garbanzos” en castellà) són les llavors d'una planta de la família de les lleguminoses.
Els cigrons són d'alt valor nutritiu, amb elevada aportació calòrica, aportant fibra, hidrats de carboni d’absorció lenta i proteïnes, entre d’altres.

Passos comuns de la recepta:
Per començar cal esbandir els cigrons sota el raig de l’aigua per treure’ls-hi la pols i preparar els grans per la hidratació (això es fa amb tots els llegums).
Després es posen amb remull amb aigua calenta (però que no cremi). Penseu en posar coma mínim el doble d’aigua, ja que els cigrons s’hidrataran i creixeran en volum. Tradicionalment el remull es posava abans d’anar a dormir i es posava a coure l’endemà al matí. Amb 4-6h de remull ja en tenim prou. Si han d’estar moltes més hores millor posar-los a la nevera, ja que sinó hi ha el perill que fermentin (a temperatures superiors a una 22 graus). Dins la nevera els podem tenir varis dies en remull i no es fan malbé.  
Un cop comença l’ebullició s’afluixa al foc al mínim i es tapa, i es deixa coure uns 90 minuts.

Recepta de l’àvia Pilar:
Un cop posats a l’aigua amb remull s’hi afegeix una cullerada sopera rasa de bicarbonat per kg de cigrons.
Quant es treuen per coure’ls s’escorren (però no es renten) i es posen amb aigua neta al foc. L’aigua del remull la guardem a part. Ara només queda que es coguin, i si veiem que els hi costa molt, afegim una mica de l’aigua del remull per ajudar a coure (gràcies al bicarbonat).

Recepta del Txus:
Un cops posats a l’aigua amb remull s’hi afegeix una cullerada sopera rasa de sal per litre d’aigua.
Abans de treure’ls per coure, s’hi afegeix una cullerada sopera de bicarbonat per litre d’aigua i es deixa actuar 15 minuts. Després s’escorren i es renten sota l’aixeta i es posen amb aigua neta al foc.


Des de l’Hortet us podem oferir el cigronet de l’Anoia, però us animo a cuinar amb qualsevol cigró, ja que un cop es coneix es un procés molt fàcil. I si no sabeu quant ho podreu coure recordeu que els podeu posar a la nevera en remull, i quant tingueu 5 minuts els podeu escórrer, els poseu a l’olla, i la deixeu bullir sense estar pendents durant 90 minuts (ban molt bé els rellotges de cuina amb alarma). A continuació us he copiat un fragment sobre el cigronet:

El cigronet de l'Alta Anoia és un tipus de cigró que es caracteritza per ser més petit que el cigró comú, amb una pell fina i una textura més homogènia i gens farinosa, motiu pel qual durant la cocció no es desfà i augmenta fins a tres cops el seu volum. Un tipus de cigró que els pagesos de l'Alta Anoia van cultivar fa més de cent anys i que es recuperà la seva comercialització l'any 2007 (referència coopac.cat).

Bon profit i a gaudir cuinant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada